Café Femenino Women empowerment

  • Geplaatst op
  • 0
Café Femenino Women empowerment

Koffie, we drinken het ’s morgens om wakker te worden, ’s avonds om wakker te blijven of op elk moment van de dag wanneer we er trek in hebben. Ik denk dat we eigenlijk nauwelijks stilstaan bij waar onze koffie vandaan komt. Toch is dat wel een vraag die we onszelf zouden kunnen stellen. Als je weet dat wij alleen al in Nederland dagelijks meer dan 2 miljoen kopjes Fairtrade koffie drinken, is al gauw duidelijk dat koffie big business is.

 

Het verhaal van Sabina en Isabel

De meeste koffie komt uit landen uit Zuid- en Midden-Amerika en Afrika. Hoewel vrouwen een belangrijk deel van het werk in de koffieteelt doen, zien we helaas maar al te vaak dat de opbrengst hen niet ten goede komt. De meeste gemeenschappen in de koffieproducerende landen worden gedomineerd door mannen. Deze mannen zijn vaak machismo, wat zich uit in mishandeling, seksuele onderdrukking en verlating van hun vrouw en dochters. Het is een bijna onmogelijke opgaaf voor de vrouwen in deze gemeenschappen om deze cirkel alleen te doorbreken. Dat het toch kan, bewijst Café Femenino.

Wij werken voor Café Femenino samen met het bedrijf Organic Products Trading Co. (OPTCO). OPTCO werd gestart in de jaren negentig van de vorige eeuw door Gay Smith, een vrouw die begaan is met het lot van koffieproducerende boeren. Tijdens haar reizen naar en samenwerking met koffieproducerende gemeenschappen zag Gay de uitbuiting en mishandeling van vrouwen. Uit gesprekken die zij met deze vrouwen voerde bleek dat ze graag verandering in hun situatie wilden, maar niet wisten hoe dit voor elkaar te krijgen. Gay kwam met het plan om de koffie die de vrouwen verbouwden, gescheiden te houden van de rest van de koffie en deze koffie apart te verhandelen. Samen met zo’n 460 vrouwen in Peru startte zij in 2004 Café Femenino.

Wij willen jullie graag kennis laten maken met twee van onze Café Femenino vrouwen uit Peru waar we heel erg trots op zijn: Maria Sabina Hernandez Queva en Isabel Uriarte Latorre. Sabina is één van onze koffieverbouwende vrouwen, Isabel coördineert de vrouwengroepen in de verschillende dorpen. 

 

Video: Café Femenino – listen to our story

 

Verandering van binnenuit

Het verhaal van Sabina en Isabel raakt ons op verschillende manieren. Het raakt ons om te zien hoe hard het leven van Sabina is. Vooral de opmerking van Isabel als ze zegt dat vrouwen in hun samenleving als meubilair worden gezien, beschrijft de situatie goed. Vrouwen zijn een vanzelfsprekendheid, maar mogen geen stem hebben.

Het raakt ons om te zien dat met name meisjes geen kansen hebben. Onze dochters kunnen naar school, werken of studeren, een relatie aangaan met de partner van hun keuze. Wij zouden toch niet willen dat onze dochters als ze 14 jaar zijn zouden moeten trouwen met een oudere man, wetend wat voor leven hen te wachten staat?

Wat ons echter het meeste raakt is dat het mogelijk is om deze cirkel van armoede en uitbuiting te doorbreken en dat het écht werkt als vrouwen de handen ineen slaan en hun situatie kunnen verbeteren. Doordat OPTCO de vrouwen van Café Femenino garandeert dat de oogst van hun koffiebonen wordt gekocht, hebben de vrouwen inkomenszekerheid. Het geldt gaat rechtstreeks naar de vrouwen, die zelf bepalen waaraan zij het besteden. De vrouwen maken keuzes die heel dicht bij henzelf en hun families liggen, zo blijkt ook uit het verhaal van Sabina. Een leeg huis in het dorp is verbouwd tot middelbare school, zodat meisjes vervolgonderwijs kunnen volgen. Er zijn moestuintjes in het dorp aangelegd, waardoor ondervoeding van met name de jonge kinderen sterk is teruggelopen. Vrouwen hebben EHBO-lessen gevolgd en trainen elkaar, zodat dorpsgenoten niet overlijden een zoiets simpels als een bloeding of door verstikking.

Het mooie is dat de hele gemeenschap baat heeft bij Café Femenino en dat je ziet dat de traditionele rolpatronen aan het verschuiven zijn. Er is nu sprake van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, mishandeling en geweld tegen vrouwen neemt af en de kwaliteit van leven binnen de hele gemeenschap is toegenomen.

 

Samen sterk

Café Femenino staat niet alleen voor vrouwen aan het begin van de productieketen, het unieke van het project is dat de hele keten in handen van vrouwen is: van Sabine en Isabel in Peru, via Gay van OPTCO tot Wioletta die bij IDorganics de koffiebonen roostert en Sandra die de communicatie rondom het project verzorgt.

De keten van Café Femenino heeft echter nog twee belangrijke schakels: jij die de koffie verkoopt, en de consument die de koffie drinkt. Het succes van Café Femenino wordt uiteindelijk bepaald door degenen die de koffie willen verkopen, kopen en drinken.

Laten wij in Nederland en België ervoor zorgen dat Sabina en Isabel, en met hen de inmiddels meer dan 6000 vrouwen die zich aan Café Femenino verbonden hebben, verder kunnen in een meer gelijkwaardige samenleving.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »