Dadels

  • Geplaatst op
  • 0
Dadels

Wat zijn dadels?

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm (Phoenix dactylifera). Deze boom, die een hoogte van 100 meter kan bereiken, komt van oorsprong voor in Mesopotamië en langs de Nijl in Egypte. De palmboom is een van de eerste bomen die de mens zelf heeft geplant. Hij kan groeien in gebieden waar water schaars is. De vrucht groeit in groepjes van enkele tientallen hoog in de bomen en verandert tijdens het rijpen van groen naar glanzend bruin. Dadelpalmen dragen veel vruchten: de jaaropbrengst is gemiddeld zo’n 50 kg.  Er bestaan wel meer dan 400 soorten van deze steenvrucht.

Vijf redenen om vaker dadels te eten:

  • Dadels zijn een goede bron van vezels, zo’n 8 mg per 100 g. Daardoor geven ze een verzadigd gevoel, in tegenstelling tot bewerkt snoep en koek.
    • Ze zijn een bron van veel vitaminen en mineralen, vooral B-vitaminen, vitamine A, kalium, calcium, magnesium en fosfor.
  • Dadels zijn een rijke bron van antioxidanten die bescherming bieden tegen een teveel aan vrije radicalen.
  • Hoewel dadels wel veel koolhydraten bevatten die energie leveren, vertragen de aanwezige vezels de opname van de suikers in het bloed en zorgen zo voor een stabielere bloedsuikerspiegel.
  • Ze zijn natriumarm en vetarm en vormen zo een goed alternatief voor bewerkte, suiker- en vetrijke tussendoortjes. Je kunt dadels ook fantastisch verwerken in bij-, hoofd- en nagerechten.

 

Welke dadels hebben wij in het assortiment?

Dadels Medjoul behoren tot de meest populaire en geliefde dadels. Het belangrijkste kenmerk is de forse grootte: 3 tot 7 centimeter. Eén dadel bevat gemiddeld 66 Kcal en dit is al snel het dubbele van wat andere soorten dadels bevatten. Deze dadel is ideaal voor nieuwe energie na een lange dag vasten. De kleur van een rijpe dadel is diep bruin. Een verse dadel is dik, sappig en heeft een gladde schil. Een gedroogde dadel is zacht en heeft een gerimpelde schil. In veel gevallen begint het drogingproces terwijl de dadels nog aan de boom hangen. De dadel Medjoul heeft zacht vruchtvlees en elke hap is intens zoet. De meeste mensen beschrijven de smaak als ‘honingzoet’ en ‘karamelachtig’. De smaak is zelfs zo zoet dat je haast zou vergeten dat je een gezonde vrucht aan het eten bent, ideaal toch? Onze dadels Medjoul bevatten nog een pit.

Dadels Deglet nour  is een veel verkochte soort. Tunesië en Algerije voorzien wel 90 procent van het wereldwijde aanbod. Onze Dadels Deglet nour komen uit Tunesië en zijn ontpit. Ook hebben wij gehakte dadels Deglet nour in het assortiment.

De Deglet nour dadels hebben een prachtige amberachtige kleur. De kleur van de dadel wordt nog mooier als je hem in het licht houdt, hij wordt dan zelfs een beetje doorzichtig. De naam Deglet nour betekent dan ook:  dadel van het licht. Deze dadels zijn lekker zoet hoewel iets minder zoet dan de dadel Medjoul.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »