Groeten uit Kosovo

  • Geplaatst op
  • 0
Groeten uit Kosovo

Jetse en ik hadden in de jaren negentig van de vorige eeuw een natuurvoedingswinkel in Amsterdam. In die tijd woedde de Balkanoorlog en er werd ons gevraagd of wij werk hadden voor een vluchteling uit Kosovo. Gedurende enkele jaren heeft Agron Kycyku toen bij ons in de winkel gewerkt. Hij was een jonge man van midden twintig die was opgegroeid tussen de schappen van de dorpswinkel van zijn vader. Het winkelvak zat in zijn bloed en hij was bij ons in Oase Natuurvoeding helemaal op zijn plek. Toen de oorlog ten einde was is hij teruggekeerd naar Kosovo om te helpen zijn land weer op te bouwen.

Ongeveer 3 jaar geleden nam Agron contact met ons op omdat hij even in Nederland was. Hij was inmiddels een man van midden veertig, getrouwd en met drie opgroeiende kinderen. Al gauw bleek dat de situatie in Kosovo niet erg rooskleurig was: het land was volledig kapotgeschoten tijdens de oorlog, er was geen werk voor jongeren die massaal het land – veelal illegaal ontvluchtten – en het ging economisch slecht. Hij was na zijn terugkeer een buurtwinkel begonnen maar kon financieel het nauwelijks bolwerken. Omdat we net op zoek naar een nieuwe medewerker waren is Agron opnieuw bij ons komen werken, nu in de productie van IDorganics. Hij woonde het merendeel van de tijd in Nederland en bezocht, als hij voldoende had gespaard, zijn gezin in Kosovo.

We hebben veel met elkaar gepraat vanaf het moment dat hij weer bij ons werkte en Agron nodigde ons uit om met hem zijn familie in Kosovo te bezoeken. Tijdens deze bezoeken hebben we met eigen ogen gezien hoe moeilijk de Kosovaren hebt hebben, maar ook wat een mogelijkheden dit land te bieden heeft op het gebied van biologische landbouw. Met name Jetse heeft Kosovo al vele malen met Agron bezocht en ze zijn samen op zoek gegaan naar de mogelijkheid om een project op te zetten om de mensen in Kosovo perspectief te bieden.

We zijn dan ook heel blij en trots dat als resultaat van al deze inspanningen en veel overleg met het ministerie van Landbouw van Kosovo en ondersteunende organisaties, we dit jaar gestart zijn met het eerste jaar productie van pompoenpitten. Het land waarop we verbouwen is nu in het tweede jaar van omschakeling naar biologische landbouw. De pompoenen groeien voorspoedig en we zijn heel erg benieuwd naar de oogst in het najaar. Het mooiste is dat Agron inmiddels terug is in Kosovo en voor ons het project daar runt. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »