Handje Noten

  • Geplaatst op
  • Door Anne
  • 0
Handje Noten

Het mooie van noten: ze zijn erg lekker en heel gezond, echt een verantwoord tussendoortje. Noten bevatten niet veel koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Er is dus geen sprake van een piek waarna een hongergevoel optreedt. Noten werken verzadigend door de hoeveelheid eiwit, vet en vezels die ze bevatten en ze worden langzaam verteerd. Bovendien kun je noten op culinair gebied op allerlei manieren in gerechten verwerken.

Een noot is één van de weinige producten die nog onbewerkt gegeten kan worden en waarvan we dus optimaal alle gezonde voedingsstoffen kunnen gebruiken. Ook het Voedingscentrum adviseert om dagelijks een handje ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid*. Daarbij tellen notenpasta’s en pindakaas ook mee. Eet noten bij voorkeur onbewerkt, zodat alle voedingsstoffen behouden blijven, en ongezouten. Maar je kunt natuurlijk wel af en toe afwisselen met gepofte, geroosterde of gebrande noten. Een handje gemengde noten bevat gemiddeld 25 gram.

Om welke voedingsstoffen gaat het dan?

Als eerste de vele onverzadigde vetten en eiwitten, dit zijn de bouwstoffen voor ons lichaam. Ook zijn het de stoffen die essentieel zijn voor diverse lichaamsprocessen: zenuwstelsel, hormoonhuishouding, herstelvermogen en immuunsysteem. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast leveren noten onder andere:

  • ijzer, belangrijk bij het zuurstoftransport in het bloed en bij de stofwisseling.
  • vitamine E, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen.
  • B-vitaminen, zorgen voor een goede werking van het zenuwstelsel en de spijsvertering.  

 

Elke notensoort heeft een eigen samenstelling wat betreft vetten, vitamines en mineralen. Wanneer we als voorbeeld kijken naar de noten in ons ‘handje noten’ dan vind je daarin onder andere:

  • Walnoten – bevatten o.a. omega 3 vetzuren die zorgen voor flexibelere bloedvaten en daarmee een forse verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. Ook de verlaging van het LDL cholesterol is een belangrijk effect. Er is zelfs een recent onderzoek in Amerika uitgevoerd, waaruit onomstotelijk bleek dat walnoten helpen in de strijd tegen dementie. Walnoten bevatten ook heel veel antioxidanten die helpen tegen vrije radicalen.

Misschien is het ook geen toeval dat walnoten iets weghebben van hersenen, want uit onderzoek is gebleken dat studenten na het eten van walnoten beter presteerden op cognitieve taken.

 

 

  • Hazelnoten – bevatten de grootste hoeveelheid foliumzuur per 100 gram in vergelijking met andere noten. Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Het speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en  gezonde groei tijdens de zwangerschap. Verder bevatten hazelnoten onder andere ook vitamine E. Dit is een heel sterke antioxidant, wat een belangrijke rol kan spelen bij het tegengaan van hart- en vaatziekten en de negatieve effecten van vrije radicalen.
  • Paranoten – staan bekend om hun grote hoeveelheid selenium. Selenium is, net als vitamine E, een belangrijke en heel sterke antioxidant. Paranoten zijn ook zeer rijk aanfosfor, erg belangrijk voor de vorming en het onderhoud van je tanden en je botten.
  • Cashewnoten – zijn onder andere een rijke bron van koper. Dit mineraal helpt bij de opname van ijzer in het lichaam. Ook is koper van belang bij bindweefsel- en botvorming, een goede weerstand en draagt het bij aan de energievoorziening van je lichaam.

*http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/noten.aspx

Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem reageert dan specifiek op het eiwit dat in een of meer soorten noten zit. Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie, waardoor je niet automatisch voor noten én pinda’s allergisch bent.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »