Sandy & Raïza in Vietnam

  • Geplaatst op
  • 0
Sandy & Raïza in Vietnam

 

 Cashewnoten groeien op verschillende plaatsen op de wereld; Afrika, Brazilië, India en Vietnam. De meeste cashewnoten komen uit Vietnam. Dit geldt ook voor onze cashewnoten.  Omdat wij bij IDorganics het erg belangrijk vinden de boeren en producenten van onze producten te kennen ben ik, Raïza, samen met Sandy begin april afgereisd naar Vietnam.

 

Cashewnoten groeien goed op verschillende soorten grond, van de zandgrond aan de Vietnamese kust tot in de bergen in het binnenland. De meesten boeren bezitten tussen de 1 en 3 hectare grond waarop ze cashewbomen laten groeien, soms hebben boeren een groter stuk land van 7 tot 10 hectare. Van een hectare met cashewbomen komt normaal gesproken ongeveer 3.000 kg rauwe cashewnoten in de dop.

 

We hadden voor onze reis al gehoord dat dit jaar de opbrengst van de cashew oogst een stuk minder zal zijn dan normaal. Dit komt omdat het meestal droog is in de periode wanneer de cashewbloesem bloeit en groeit. Maar dit jaar heeft het veel geregend waardoor er veel bloesem  beschadigd is. Hierdoor kan de bloem niet uitgroeien tot een cashewappel met cashewnoot. Dit konden wij ook goed zien op de plantages die wij hebben bezocht. Veel beginnende bloemen waren niet uitgekomen en afgestorven. Hierdoor is helaas een groot deel van de oogst mislukt: aan de kust van Vietnam is er zo’n 30% minder opbrengst per boom en in het binnenland zelfs 60%.

 

De cashewappel ziet er erg mooi uit aan de boom, met felle rode, gele of groene kleuren. Sandy en ik zagen dat deze vrucht nergens verkocht werd op de markt.  Dat is zonde, dachten wij en dus hebben wij gevraagd waarom dit was. Er werd een beetje gelachen door de boer en hij zei: “Proef maar”. Dit hebben we geweten want de cashewappel is erg bitter en niet lekker. Van de cashewappels die na de oogst overblijven wordt soms een lokale drank gestookt maar meestal worden de appels weer gebruikt op de cashewplantage als voedingsstof voor de bomen.

 

 

Naast de plantages hebben wij ook bedrijven bezocht waar de cashewnoten worden gedopt. Bij deze bedrijven hebben we een kwaliteitscontrole gedaan. Sandy en ik wisten dat er heel veel handwerk bij het verwerken van cashewnoten komt kijken. Maar het is indrukwekkend om het proces met eigen ogen te zien. Bijna alles gaat met de hand, hoewel sommige fabrieken wel een machine hebben staan om de cashewnoten machinaal te doppen. Toch geven ze de voorkeur aan handmatig doppen, omdat er dan veel minder breuk plaatsvindt dan  met de machine. Hele cashewnoten zijn immers meer waard dan stukjes. De bedrijfjes kunnen alleen niet altijd genoeg personeel vinden om het handwerk te doen omdat ook in Vietnam veel jongeren naar de grote stad trekken om te studeren.

 

 

De cashewnoten worden tussen februari en eind april geoogst, waar de piek ligt in maart en begin april. Alle verwerkingsbedrijven zijn nu dus volop de  nieuwe oogst cashewnoten aan het doppen.

We zijn er heel erg trots op dat we voor het nieuwe seizoen onze cashewnoten naast biologisch ook Fairtrade tegen een eerlijke prijs hebben ingekocht. Zo weten we zeker dat zowel de boeren als de verwerkers, die we persoonlijke hebben ontmoet, een prijs krijgen die recht doet aan hun werk.     Helaas zijn de cashewnoten dit seizoen dus wel duurder dan de afgelopen jaren, dit door de slechte oogst waarover ik hiervoor heb verteld. Wij verwachten in de loop van juni de eerste container met nieuwe oogst biologische Fairtrade cashewnoten uit Vietnam.

 

Sandy en Raïza  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »